Mythes over luizen: wat is waar?

HEALTH
Gepost op: 
27/07/2018
Luizen: welke mythes zijn waar?

Er bestaan veel mythes over luizen. Maar welke zijn waar? We zochten het voor je uit.

Mythes over luizen die juist zijn

Meisjes hebben vaker luizen dan jongens

WAAR: Dat komt omdat meisjes meestal langer haar hebben dan jongens. De hoofdluis hecht zich makkelijker vast aan die lange haren.

 

Je kunt niet vermijden dat je luizen krijgt

WAAR: Het helpt niet om preventief iets op je hoofd te smeren. Geregeld controleren kan voorkomen dat de hoofdluis zich snel verspreidt.

 

De luizen uitkammen is de beste methode om ze te verwijderen

WAAR: Door het uitkammen kun je het best zien of er nog een luis of neet is achtergebleven. Een antiluizenmiddel werkt alleen ter ondersteuning, want zelfs als er maar één luis achterblijft, heb je binnen de kortste tijd weer hetzelfde probleem. Lees hier hoe je luizen kan verwijderen.

 

Knoflook helpt tegen luizen

WAAR: Argentijnse wetenschappers hebben per toeval ontdekt dat de stof die knoflook zijn geur geeft, een remedie is tegen hoofdluis. De onderzoekers van de universiteit van Cuyo kwamen er achter dat luizen niet tegen knoflookextract kunnen. Zij zochten op verzoek van een landbouwer een natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen insecten. Een druppel op elke luis bleek voldoende. De beestjes stierven vermoedelijk aan verstikking.

 

 

Mythes over luizen die fout zijn

Een netenkam is hetzelfde als een luizenkam

FOUT: Een netenkam is geschikt om de neten (eitjes) uit te kammen, terwijl een luizenkam gebruikt wordt om de luizen op te sporen en ze daarna met een shampoo te behandelen. Je kunt dus geen neten verwijderen met een luizenkam.

 

Heb je neten, dan heb je ook hoofdluis

FOUT: Neten zijn het bewijs dat je luizen hebt gehad. Dode en lege neten blijven nog maanden zitten. De vondst van een levende luis is de enige aanleiding voor een luizenbehandeling.

 

Luizen houden van een schoon hoofd

FOUT: Je hoort het wel vaker: "Luizen nestelen zich enkel op een proper hoofd.". Dat klopt niet. Luizen voelen zich ook thuis op een ongewassen hoofd. 

 

De meeste luizenshampoos werken niet

FOUT: Als je na het wassen toch nog levende hoofdluizen vindt, komt dat meestal door onzorgvuldig gebruik van de shampoo. Er is slechts een beperkte kans op resistentie tegen malathion en permetrine. 

 

Je kunt luizen krijgen van je hond of kat

FOUT: Dieren kunnen wel luizen hebben, maar dat is een andere soort luis. Veel dieren hebben hun eigen luizensoort waarmee mensen niet besmet kunnen raken. Dat geldt ook andersom: je huisdier kan geen luizen van mensen overkrijgen.

 

Je kunt luizen doden door je beddengoed warm te wassen

FOUT: Luizen overleven niet in kleding of beddengoed. Je beddengoed wassen op 30° of 60° heeft dus geen zin. Je lakens in de diepvries steken, heeft ook geen toegevoegde waarde. Wanneer luizen de hoofdhuid verlaten, zijn ze verzwakt en zullen ze snel sterven. Het probleem aanpakken op de hoofdhuid is de enige oplossing.